Reizen van Delosgaia

Welkom bij onze Portugal reizen

Madeira

 • Je hoort veel over het bloemeneiland Madeira, we zijn er nooit geweest maar na een bezoek van onze buren aan dit fantastische eiland hebben we besloten om ook een keer te gaan. We gaan zeker nog een keer terug want het is precies het eiland dat we zoeken, geen massa toerisme, vriendelijk mensen en een prachtige natuur. Het klimaat van het eiland is bijna het gehele jaar uitstekend en je kan er elke seizoen naar toe. De hotels zijn heel goed, wat wel belangrijk is zijn de steile klifkusten. Voor mensen met ernstige hoogtevrees kan dit eiland een probleem zijn.
  In het voorjaar van 2011 zijn we een week naar Madeira geweest. Madeira is een vulkanisch eiland, half zo groot als de provincie Utrecht met een top van ruim 1800m. Het eiland heeft hele steile kliffen en bevat heel veel autotunnels in verhouding tot zijn grootte. De oudere wegen lopen met haarspeldbochten tegen de steile ravijnen omhoog naar het bovenste plateau waar ze aan de andere kant weer afdalen in een dal richting zee. In de laatste 10 jaar zijn heel veel tunnels gebouwd, zowel langs de buitenkant als dwars door het eiland.

 • Madeira vlag
 • Op het eiland hebben we een auto gehuurd en gebruikt gemaakt van hotels. Madeira staat bekend om zijn Levadas, met de hand uitgehakte watergoten voor het transport van water van het binnenland naar de dorpen aan de kust. Langs de watergoot loopt een smal pad voor het onderhouden van de goot. De Levadas gaan vaak door tunnels waarvan sommige kilometers lang zijn.
  Madeira is 5 miljoen geleden door vulkaanuitbarstingen op de zeebodem ontstaan en de laatste uitbarsting heeft 6000 jaar geleden plaatsgevonden. Uitbarstingen zijn nog steeds mogelijk en met regelmaat vinden er kleine aardbevingen plaats.

  Lees verder bij onze Madeira site....

 • kaart Madeira

Azoren, Sao Miquel

 • In de 15e eeuw was Portugal het eerste Europese land dat begon aan reizen op de Atlantische Oceaan. Ze ontdekte al snel Madeira, Azoren en de Canarische eilanden. De laatste raakte ze kwijt aan de Spanjaarden, de eerste twee behielden ze.
  De ligging van de Azoren is zeer strategisch en economische zeer belangrijk. Elk schip dat de Atlantische oceaan overstak kwam langs de Azoren en het werd al snel een belangrijke foerageer plaats.
  De Azoren zijn een eilanden groep van vulkanische oorsprong halverwege Europa en de Nieuwe wereld. De meest westelijke eilanden liggen ten westen van de mid-oceanische rug, de overige eilanden ten oosten hiervan. Het grootste deel van de eilanden zijn nog vulkanisch actief.

 • Azoren vlag
 • Wij zijn in april 2016 voor een week naar Sao Miguel geweest. We hebben daar een appartement en een auto gehuurd. In deze week hebben we bijna het gehele eiland bekeken.
  Als je op het eiland rondrijdt verbaas je je over de afwijkende flora, dat is begrijpelijk. Het grootste deel van de flora is niet-inheems. Het is door de Portugezen van hun vele reizen meegenomen en door het gematigd zeer vochtige klimaat doet bijna elke plant het goed op het eiland.
  Het eiland heeft de enige theeplantage van Europa en men verbouwd ananas in kassen.
  Om de een of ander reden bekoorde Sao Miguel ons niet echt en we weten niet of we nog en keer terug gaan.

  Lees verder op onze Azoren site....

 • kaart Azoren

Landkaart Portugal met routes

 • In onze pagina’s van de verschillende reizen plaatsen we tracks van de route die we op elke reis hebben afgelegd. Vanaf onze Zambia-Zuid Afrika reis in 2008 hebben we daarvoor een GPS tracker bij ons, de Garmin 60CSx. Deze hebben we gebruikt tot onze 2015 reis naar Australië. Deze is daarna vervangen door Garmin GPSMap 64s.
  De eerste maakt alleen gebruik van de GPS satellieten van de VS, de tweede gebruikt ook Russische Glonass satellieten en je ziet op het moment de eerste GPS trackers op de markt komen die het Europese Galileo systeem onder steunen, zoals de gloednieuwe Garmin Overlander.
  Het verschil tussen de drie systemen is voor een GPS tracker niet zo groot, de plaatsing nauwkeurigheid is en blijft 3 meter. Wat wel verbeterd is het gebruik is moeilijk omstandigheden zoals in een nauw dal of in een bos. De Garmin 60CSx had in het deze omstandigheden heel erg moeilijk en achteraf moeten we altijd veel corrigeren. In dat opzicht is de positionering met de GPSMap 64s beter en sneller, iets dat welk begrijpelijk is want deze GPS tracker werkt met signalen van 30 satellieten van beide systemen.

  Hoe verwerken we de data van de GPS tracker:
  Achteraf en vaak ook onderweg downloaden we de positie gegevens van de tracker en verwerken deze in de Garmin software. Dat is Mapsource voor de 60CSx en BaseCamp voor de 64s. Mapsource wordt niet meer ondersteunt. Basecamp is gratis en te downloaden vanaf de Garmin website. Je kan deze software ook met andere Garmin producten gebruiken.

  Nadat de gegevens van de tracker zijn gedownload controleren we alles en exporteren de gegevens in een KML bestand. Dat is het bestandsformaat van de Google Earth Desktopsoftware. In Google Earth verwijderen we alle overbodige gegevens en scheiden de positie tracker data van de waypoint data. Als laatste stap exporteren we de tracker data als KMZ. Dit is een gezipte versie van een KML-bestand. Nu heeft Google Earth een vervelende bug, de minimale breedte van een track is 2 mm. Deze passen we in het KMZ handmatig aan naar 1 mm.
  Het resultaat is zichtbaar als je op de bovenstaande button klikt. Dit is een kaart in Google Maps, de tracks zijn te zien als je op “ -Kies een van onze reizen- ” klikt.

 • tracks in portugal
 • Nu de kaarten, je hebt er niets aan als je GPS tracker de route vastlegt zonder dat je weet waar je zit. Daarvoor zijn kaarten nodig. Nu is het fijne van Garmin dat ze gebruik maken van de opensource kaarten van OpenStreetmap. Er zijn diverse websites die kaarten van Europa aanbieden, voor ons zijn de bekendste Free maps for Garmin brand GPS devices en Openmtbmap. In de eerste jaren maakten we heel veel gebruik van de eerste site maar tegenwoordig vooral van Openmtbmap en dat vooral omdat zij ook topografische bestanden meeleveren. Niet alle kaarten zijn gratis maar je kan een levenslang abonnement nemen op de kaarten voor een klein luttel bedrag van €90,00. De kaarten worden met de Garmin software verzonden naar de GPS tracker of welk ander Garmin GPS apparaat.