Reizen van Delosgaia

Welkom bij onze Spanje reizen

Andalusië

 • Spanje is een land in Europa waar we maar één keer samen zijn geweest en wel in 1991 op doortocht naar Portugal. Heen en terug reis hebben we overnacht in Spanje. Hans is vaker in Spanje geweest, voor zijn studie Geologie is hij vier zomers op veldwerk in Spanje geweest en Marion is een keer voor haar werk in noordwest Spanje geweest.
  In 2013 zijn we een week naar Andalusië geweest en hebben daar rondgereden door de Sierra met als hoogtepunten, bezoeken aan Granada, Ronda, Parque Nacional de Doñana. We zijn niet in Gibraltar geweest maar hebben wel de rots aanschouwd. Vanaf deze zelfde locatie hebben we de andere rots van Hercules gezien en de noordelijke uitlopers van het Rifgebergte.

 • Andalusië vlag
 • Voor deze reis hebben we een vlucht, auto en hotels laten regelen. We hebben alleen zelf de toegang tot het Alhambra verzorgd. Het gebied staat bekend om zijn witte dorpen vastgeplakt aan de bergwand. We hebben het strand gebied gemeten. Het viel ons op dat aan de noordzijde van de Sierra de mensen zo goed als geen Engels spreken. Communicatie gaat met hand en voeten en het Spaans dat Hans gedurende zijn veldwerk heeft geleerd.
  Mooi gebied maar we weten niet of we nog een keer willen gaan.

  Lees verder op onze Andalusië site....

 • kaart Andalusië

La Palma

 • La Palma is een van de eilanden van de Canarische eilandengroep. De eilanden maken deel uit van het grondgebied van Spanje. Het ligt voor de kust van Marokko en de Westelijke Sahara. De gehele groep is van vulkanische oorsprong waarbij de eilanden verder van Afrika vandaan jonger zijn. De meest recente uitbarstingen hebben plaatsgevonden op de zuidpunt van La Palma, La Frontera en op de zeebodem tussen beide eilanden.
  De eerste uitbarstingen vonden 3-4 miljoen jaar geleden plaats en de meest recente uitbarstigen op La Plama zijn van 1971. Feitelijk is het eiland opgebouwd uit twee vulkanische kernen die ruim 1 miljoen jaar geleden samen zijn gegaan en nu La Palma vormen.

 • Canarische eilanden vlag
 • We zijn in 2015 een week op La Palma geweest, hebben een huis en auto gehuurd aan de westkant op ruim 600m hoogte. Dit deel van La Palma rijst op vanuit de zeebodem zonder een strand of enige kuststrook. Dit maakt een verblijf op La Palma voor ons zo interessant. Je hebt hier geen strand toerisme.
  In deze week hebben we een groot deel van het eiland bekeken en meerdere wandelingen gemaakt in de Caldera de Taburiente.
  Op de top van de hoofdvulkaan is een sterrenwacht gevestigd, het Observatorio del Roque de Los Mucharchos. Over de top loopt een weg van de oost naar west en omgekeerd. De noordoostkant van eiland ligt in de noordoostpassaat en het regent in dit deel vaker dan aan de westkant. Dit is goed te zien aan de beplanting. De noordoost zijde is zwaar begroeid en de andere hebben een woestijnachtig klimaat.
  Mooi eiland en we gaan nog wel een keer terug.

  Lees verder op onze La Palma site....

 • kaart La Palma

Landkaart Spanje met routes

 • In onze pagina’s van de verschillende reizen plaatsen we tracks van de route die we op elke reis hebben afgelegd. Vanaf onze Zambia-Zuid Afrika reis in 2008 hebben we daarvoor een GPS tracker bij ons, de Garmin 60CSx. Deze hebben we gebruikt tot onze 2015 reis naar Australië. Deze is daarna vervangen door Garmin GPSMap 64s.
  De eerste maakt alleen gebruik van de GPS satellieten van de VS, de tweede gebruikt ook Russische Glonass satellieten en je ziet op het moment de eerste GPS trackers op de markt komen die het Europese Galileo systeem onder steunen, zoals de gloednieuwe Garmin Overlander.
  Het verschil tussen de drie systemen is voor een GPS tracker niet zo groot, de plaatsing nauwkeurigheid is en blijft 3 meter. Wat wel verbeterd is het gebruik is moeilijk omstandigheden zoals in een nauw dal of in een bos. De Garmin 60CSx had in het deze omstandigheden heel erg moeilijk en achteraf moeten we altijd veel corrigeren. In dat opzicht is de positionering met de GPSMap 64s beter en sneller, iets dat welk begrijpelijk is want deze GPS tracker werkt met signalen van 30 satellieten van beide systemen.

  Hoe verwerken we de data van de GPS tracker:
  Achteraf en vaak ook onderweg downloaden we de positie gegevens van de tracker en verwerken deze in de Garmin software. Dat is Mapsource voor de 60CSx en BaseCamp voor de 64s. Mapsource wordt niet meer ondersteunt. Basecamp is gratis en te downloaden vanaf de Garmin website. Je kan deze software ook met andere Garmin producten gebruiken.

  Nadat de gegevens van de tracker zijn gedownload controleren we alles en exporteren de gegevens in een KML bestand. Dat is het bestandsformaat van de Google Earth Desktopsoftware. In Google Earth verwijderen we alle overbodige gegevens en scheiden de positie tracker data van de waypoint data. Als laatste stap exporteren we de tracker data als KMZ. Dit is een gezipte versie van een KML-bestand. Nu heeft Google Earth een vervelende bug, de minimale breedte van een track is 2 mm. Deze passen we in het KMZ handmatig aan naar 1 mm.
  Het resultaat is zichtbaar als je op de bovenstaande button klikt. Dit is een kaart in Google Maps, de tracks zijn te zien als je op “ -Kies een reis- ” klikt.

 • tracks in Spain
 • Nu de kaarten, je hebt er niets aan als je GPS tracker de route vastlegt zonder dat je weet waar je zit. Daarvoor zijn kaarten nodig. Nu is het fijne van Garmin dat ze gebruik maken van de opensource kaarten van OpenStreetmap. Er zijn diverse websites die kaarten van Europa aanbieden, voor ons zijn de bekendste Free maps for Garmin brand GPS devices en Openmtbmap. In de eerste jaren maakten we heel veel gebruik van de eerste site maar tegenwoordig vooral van Openmtbmap en dat vooral omdat zij ook topografische bestanden meeleveren. Niet alle kaarten zijn gratis maar je kan een levenslang abonnement nemen op de kaarten voor een klein luttel bedrag van €90,00. De kaarten worden met de Garmin software verzonden naar de GPS tracker of welk ander Garmin GPS apparaat.